2015 m. gruodžio 15 d. antradienis

„Protinguose“ namuose gera ir žmonėms, ir jų augintiniams

Namuose gyvenantis augintinis – didžiausias šeimininkų džiaugsmas. Tačiau bet koks gyvūnas reikalauja priežiūros ir laiko. Jį reikia pašerti, išvesti pasivaikščioti. O laiko tam užtektinai, deja, turime ne visuomet. Ką daryti?

Geriausias ir patikimiausias pagalbininkas – išmanusis, arba intelektinis, būstas (angl. Smart House). Turbūt ne kartą esate girdėję apie tokių namų patogumą, saugumą, ekonomiškumą. Pasirodo, ne ką prasčiau tokie intelektiniai pastatai gelbsti ir prižiūrint namuose laikomus gyvūnus. 

Laimingas gyvūnas – sotus gyvūnas

Viena iš intelektinio būsto funkcijų – šėrimas pagal iš anksto suprogramuotą laiką ir datą. Šį darbą atlieka išmanioji šėryklė, kuri gyvūną pamaitina ir pagirdo kartą arba kelis kartus per dieną, atsižvelgdama į jo mitybos įpročius ar net dietą. Be to, galima pamaloninti augintinį papildomu skanėstu – pakanka paspausti mobiliojo telefono ar kompiuterio mygtuką. Jeigu šėrimas užprogramuotas pagal laiką, tačiau norima vieną šėrimą praleisti, tą taip pat galima padaryti spustelėjus blokavimo mygtuką.

Tokia funkcija itin patogi kelioms dienoms išvykus iš namų. Sutikite – juk dažnai tenka sukti galvą, kur dėti katę šeimai išvažiavus atostogauti. Jei turite „protingus“ namus, tokių rūpesčių neturėsite, nes tuo pasirūpins patys namai.

Beje, pasaulyje esama ir dar pažangesnių šėryklių. Pavyzdžiui, Taivano mokslininkai sukūrė šėryklą katėms su snukio atpažinimo funkcija, kuri padeda stebėti augintinius, sureguliuoti jų mitybą, o iškilus problemoms (pavyzdžiui, aptikus neįprastą maitinimąsi ar kokių nors maisto medžiagų trūkumą maiste) informuoja apie tai šeimininkus išmaniajame telefone. Šėryklėje įmontuota vaizdo kamera atpažįsta konkretų gyvūną ir įberia specialiai jam skirtą maisto kiekį. Taip pat į prietaisą yra įmontuotos svarstyklės po kate ir po dubeniu su maistu, kad būtų galima tiksliai suskaičiuoti, kiek katė suvalgo maisto.

Pasivaikščioti – be šeimininko

Išmanusis namas gali dar daugiau. Kol ramiai baigsite savo darbus, už jus augintinį „pavedžios“ jūsų namai. Namuose įrengtos automatinės durelės, kuriose įmontuoti specialūs davikliai ir fotoelementai, pačios išleidžia gyvūną pasivaikščioti. Nustatytu metu prie gyvūnui skirtos angos duryse nuskamba skambutis, kuris gyvūnui po kiek laiko ima sietis su galimybe išeiti į lauką. Atgal į namus jam sugrįžti padeda specialus antkaklis, kurį namai „atpažįsta“. Beje, svetimas gyvūnas pro jūsų namo dureles į vidų patekti negalės, nes jo būstas tiesiog neatpažins. Taigi, „protinguose“ namuose būsite apsaugoti nuo nepageidaujamų svečių.

Mokslininkai yra sukūrę ir dar modernesnių išmaniųjų prietaisų. Pavyzdžiui, išmaniųjų apykaklių, leidžiančių ne tik visada tiksliai žinoti augintinio buvimo vietą (naudojamas „Wi-Fi“ arba „Bluetooth“ ryšys, LED lemputės), bet ir efektyviau jį dresuoti. Be to, tokie modernūs prietaisai SMS žinute arba el. laišku informuoja gyvūno šeimininką apie augintinio sveikatos būklę, primena apie skiepų ir reguliarių apžiūrų būtinybę.

Jei jūsų gyvūnas neišeina į lauką, o gamtinius reikalus susitvarko namuose, keisti kraiką už jus gali jūsų „protingi“ namai. Gamtiniams reikalams skirta išmanioji dėžė prijungiama prie vandentiekio, o išmanusis semtuvėlis surenka ekskrementus, kurie keliauja į kanalizaciją. Be to, toks išmanusis įrenginys nuolat kontroliuoja ir papildo kraiko kiekį.

Išmanumo galima „įkrėsti“ ir šuns būdai

Išmanumo „išmokyti“ galima ne tik savo, bet ir augintinio būstą. Išmaniosios būdos visapusiškai apsaugo gyvūną tiek nuo perkaitimo, tiek nuo šalčio. Jose įmontuoti davikliai kontroliuoja temperatūrą, o jai nukritus iki nustatytos ribos, įjungiamas šildytuvas, arba atvirkščiai, įkaitęs oras atvėsinamas. Beje, žiemą kartu pašildomas ir indas, iš kurio gyvūnas geria, kad vanduo neužšaltų.

Tokiuose būstuose taip pat yra vaizdo kamera ir mikrofonas, kad šeimininkas galėtų matyti savo augintinį ir su juo prireikus pabendrauti ar, matydamas kameros fiksuojamą vaizdą savo telefono ekrane, įsitikintų, kad gyvūnui viskas gerai.

Žinoma, kad ir kokie išmanūs būtų namai, jie nė vienam gyvūnui nepakeis šeimininko. Vis dėlto dalį rūpesčių ir darbų intelektinis būstas tikrai gali palengvinti. Jei susidomėjote išmaniųjų namų funkcijomis ir galimybėmis, daugiau informacijos rasite svetainėje www.smarthouse.lt.

valdyti valdymas nuotolinis viešbutis spa centras vandens parkas mokykla bankas apšvietimas šildymas vėdinimas kondicionavimas saugos sistema interneto vaizdo stebėjimo kamera kameros stebėjimas laistymas pirtis baseinas žaliuzės garso vaizdo multiroom pasyvus žalias ekonomiškas patogus saugus gražus jung berker axis mobotix arcus-eds intesis konnex vilpra ygle sūkurinė vonia internetu internetinis skaitliukai skaitliukų duomenų surinkimas atvaizdavimas įrašymas

smart house smarthouse protingas namas protingi namai knx eib pastatas pastatai automatika namo butas pastato biuras banko saugumas komfortas ekonomija stilius grožis x-10 automatikos sistema asmeniskai jums sauga