2015 m. liepos 28 d. antradienis

Išmanusis būstas – prabanga ar būdas taupyti?

Kiekvienas po sunkios darbo dienos norime grįžti į jaukius ir patogius namus. Šiuolaikinės technologijos padeda sukurti bemaž tobulus namus. Norite švaraus ir visuomet malonios temperatūros oro? Tam įrengiama rekuperacijos sistema, šildymo sistema ir kondicionierius. Norite jaustis namuose saugūs? Įsirenkite signalizaciją ir vaizdo stebėjimo įrangą. Norite, kad būstas nebūtų be reikalo šildomas, kai jūsų nėra namuose, tačiau grįžus jau lauktų jaukiai šiltas? Tam taip pat yra sprendimas. Sakysite – tiek daug visokių įrenginių, ekranėlių, pultelių, kaip juos visus suvaldyti?

Bendrovė „Penkių kontinentų komunikacijų centras“, diegianti išmaniojo būsto sprendimus, siūlo integruoti inžinerinius įrenginius į vieną valdymo sistemą. Tuomet užtektų vieno sienoje įmontuojamo liečiamojo ekranėlio. Paspaudus atitinkamą mygtuką, gali būti atidaromi arba uždaromi langai, nuleidžiamos ar pakeliamos žaliuzės, pakeičiama norimos patalpos temperatūra, norimoje patalpoje įjungiama ar išjungiama šviesa ar šildymas.

Vienu mygtuko paspaudimu visame name uždegamos ir užgesinamos šviesos, atjungiamas pagrindinis vandens tiekimo įvadas, dujų tiekimas, įjungiama signalizacija. Kiek kartų išėjus iš namų jus kamavo panašūs klausimai – ar išjungiau lygintuvą, ar per skubėjimą nepalikau įjungtos šviesos? Šių rūpesčių nekiltų, jei gyventumėte išmaniajame būste. Net jei išbėgę iš namų pamirštumėte nuspausti tą visagalį mygtuką, bet kada tai galite padaryti pasinaudoję specialia „Jung“ programa „Smart Remote“ išmaniajame telefone ar planšetiniame kompiuteryje. Nuotoliniu būdu galima atrakinti duris, jei reikia įleisti svečią, vaiko auklę, namų darbininką. Prie namų įrengta vaizdo kamera telefono ekrane gali parodyti, kas vyksta prie durų, ar vaikas saugus ir su kuo grįžo iš mokyklos. Be to, pasitelkę „Smart Remote“ mobiliuoju būdu galėsite valdyti ir visas patalpų funkcijas – apšvietimą, žaliuzes, temperatūrą, multimedijos komponentus. Rūpinatės vaikų sveikata ir nenorite, kad jie vieni būdami namuose per ilgai sėdėtų prie televizoriaus ar kompiuterio? O gal išvykę į darbą gailitės, kad nuleidote žaliuzes, nes tokia graži diena ir saulė nebesušildo miegamojo? Visa tai galite sureguliuoti ir iš anksto, ir per atstumą.

Padeda taupyti

„Prieš įrengdami išmanųjį būstą, daug bendraujame su užsakovu, iki smulkmenų išsiaiškiname jo poreikius ir pageidavimus, kad būstas būtų patogus, saugus ir ekonomiškas“, – sako „Penkių kontinentų komunikacijų centro“ Komercijos departamento vadovas Robertas Ragauskas.

„Protingo“ pastato savininkas ne tik valdo šildymą, vėdinimą, apšvietimą, žaliuzes, buitinę techniką, namų saugos sistemas, bet ir gali sutaupyti. Sistemos leidžia panaudoti natūralią saulės šviesą, efektyviai valdyti šildymą. Itin karštomis dienomis nuleidžiamos žaliuzės, kad kambariuose nebūtų tvanku. Į aplinką ir oro sąlygas reaguojanti sistema atidaro žaliuzes, nustačiusi, kad saulė jau patekėjo ir, priešingai, uždaro, pajutusi stiprų vėją ir šaltį. Išmaniojo namo technologijos gali mokyti žmogų būti taupesnį. Pavyzdžiui, patalpoje, kur dažnai būnama, tarkim, virtuvėje, gali būti įrengtos dekoratyvinės šviesos. Jei dega žalia šviesa, vadinasi, namuose neįjungtas joks elektros prietaisas, jei mėlyna – įjungtas bent vienas ar keli prietaisai, jei raudona – veikia daug įrenginių ir naudojama pernelyg daug elektros energijos. Sistema moko tausoti ir savo sveikatą. Pavyzdžiui, galima nustatyti, kad šviesa namuose priblėstų apie 23 val. Tai būtų įspėjamasis signalas, kad jau metas ilsėtis.

Išmaniųjų namų savininkas gali bet kada analizuoti statistinius duomenis apie elektros, dujų, vandens ir kitų išteklių naudojimą, mažinti išlaidas. „Įdiegus mūsų sistemą, galima sumažinti iki 40 proc. elektros ir iki 30 proc. šildymo išlaidų“, – sako R. Ragauskas.

Paklausa auga

Išmaniosios būsto valdymo sistemos tampa vis paklausesnės ir prieinamesnės. Analitinių tyrimų bendrovės „ABI Research“ duomenimis, pajamos iš intelektinių namų sistemų nuo 2015-ųjų iki 2020-ųjų visame pasaulyje turėtų išaugti 21 proc. ir siekti 34 mlrd. JAV dolerių. Numatoma, kad šių pajamų augimas Šiaurės Amerikoje sieks net 46 proc. Antroje vietoje – Europos šalys, trečioje – Azijos ir Ramiojo vandenyno regionas.

Išmaniųjų sistemų poreikis skirtinguose regionuose skiriasi. 2014 m. Šiaurės Amerikoje ir Vakarų Europoje gerokai padaugėjo vaizdo apsaugos kamerų, ypač tokių, kurios turi judesio jutiklius. Jos naudojamos ne vien namų apsaugai, bet ir siekiant fiksuoti veiklą patalpų viduje. Kinijoje dėl augančio susirūpinimo oro kokybe ypač populiarėja ekologijos lygį matuojantys jutikliai.

Šiuolaikinės išmaniojo būsto technologijos leidžia gyventi patogiai ir ekonomiškai, tereikia išdrįsti jomis naudotis. Gyvendamas išmaniajame name žmogus turi daugiau laisvės tiesiog gyventi, užsiimti mėgstamais dalykais, mėgautis pelnytai užsitarnautu komfortu.

valdyti valdymas nuotolinis viešbutis spa centras vandens parkas mokykla bankas apšvietimas šildymas vėdinimas kondicionavimas saugos sistema interneto vaizdo stebėjimo kamera kameros stebėjimas laistymas pirtis baseinas žaliuzės garso vaizdo multiroom pasyvus žalias ekonomiškas patogus saugus gražus jung berker axis mobotix arcus-eds intesis konnex vilpra ygle sūkurinė vonia internetu internetinis skaitliukai skaitliukų duomenų surinkimas atvaizdavimas įrašymas

smart house smarthouse protingas namas protingi namai knx eib pastatas pastatai automatika namo butas pastato biuras banko saugumas komfortas ekonomija stilius grožis x-10 automatikos sistema asmeniskai jums sauga